EXERCIȚII PENTRU OCHI




Exerciții pentru ochi, în imagini, PENTRU MAI MULTE DETALII, CLICK AICI



Metoda Bates (text REPUBLICAT, 5 octombrie 2016) | William H.Bates (1860-1931) a publicat o lucrare ştiinţifică (intitulată "Better Eyesight Without Glasses", tradusă în româneşte sub titlul „Îmbunătăţirea vederii, fără ochelari”) în care demonstrează că pierderea vederii e legată de lucrul necorespunzător a celor şase muşchi ale ochiului, anume: unii muşchi se prea relaxează, alţii se prea încordează, şi ca rezultat apar la unii prezbitismul (miopia sau hipermetropia), la alţii - încrucişarea, şi aproape la toţi - astigmatismul, recomandând diferite exerciţii pentru înbunătăţirii vederii. Detalii


În imagine, William H. Bates

ATENȚIE! Înainte de a vă apuca de orice exerciţii este bine să cereţi opinia unui oftalmolog, pentru a nu risca să vă înrăutăţiţi posibilele afecţiuni oculare.

Exerciţii pentru ochi


Pentru început, aşază-te pe scaun, stai cu spatele drept, mâinile pe genunchi şi privirea înainte. Imaginează-ţi că ai în faţă, la circa 50 de cm, un obiect (de exemplu un creion). Acum începi exerciţiile de întărire a muşchilor:
Mişti privirea, încet, la extrema stângă (atât cât poţi tu). Menţine privirea în această poziţie, fără să clipeşti, cât timp numeri până la 5, în ritmul respiraţiei (numărând inspiraţiile sau expiraţiile). Apoi clipeşti sau închizi ochii strâns, timp de 5 - 10 secunde. După care mişti privirea pe orizontală până la extrema dreaptă. Menţine privirea în această poziţie, fără să clipeşti, cât timp numeri până la 5, în ritmul respiraţiei. Apoi clipeşti sau închizi ochii strâns, timp de 5 - 10 secunde. EXERCIŢIUL SE FACE DE 5 ORI.
Exerciţiul anterior se face acum pe verticală şi apoi pe cele două diagonale. Bineînţeles de câte 5 ori. În timp, pe măsură ce vei face exerciţiile, vei putea menţine privirea în punctele extreme până ce numeri la 10.
Acum ia un creion în mână şi, ţinând braţul depărtat, apropie-l treptat de nas, iar apoi depărtează braţul. Repetă exerciţiul între cinci şi zece ori.
Roteşte ochii de cinci ori în direcţia acelor de ceasornic, ca şi cum ai urmări conturul unui cerc, după care repetă exerciţiul în direcţia opusă. Dacă nu reuşeşti să-ţi imaginezi cercul, formează în faţa ochilor această formă geometrică din degetul mare şi arătător.
Şi nu contează cu ce direcţie începi... :-D
Închide ochii şi strânge tare în timp ce numeri până la cinci. Sau închizi câte un ochi de mai multe ori, adică “faci cu ochiul”, de 5 ori cu dreptul şi de 5 ori cu stângul. Când ai terminat, clipeşte de câteva ori. După care îi deschizi larg, numărând iar până la 5. Repetă exerciţiul de 5 - 10 ori.
Ordinea acestor exerciţii nu este obligatorie!


Fii perseverent!


Practică exerciţiile regulat. Reuşita depinde de perseverenţă. Nu fă exerciţiile Bates cu ochelarii pe nas sau cu lentilele de contact nescoase. Evită să pui prea multă vigoare sau tensiune în aceste exerciţii. Scopul lor este să destindă ochii. Dacă în timpul exerciţiilor de repaus al ochilor vezi pete de culoare sau diverse imagini, va trebui să te relaxezi mai mult.


Clipeşte!


Clipeşte des timp de 30 de secunde, pentru a uşura umezirea ochilor. Odihneşte-ţi ochii timp de un minut sub palmele făcute căuş. Stai câteva minute în întuneric complet. Cu ochii închişi, mişcă-ţi ochii ca şi cum ai scrie un cuvănt cu ajutorul lor.


Roata tibetană


Roata tibetană (PENTRU FOTO, CLICK AICI) este o diagramă despre care se pretinde că ar fi fost concepută de călugării tibetani cu multe secole în urmă pentru a exersa muşchii oculari. Potrivit unor autori, ea poate fi utilizată pentru antrenarea muşchilor şi a nervilor sistemului optic, corectând problemele de vedere. Cu toate acestea, International Orthoptic Association a afirmat că nu există dovezi ştiinţifice ale eficacităţii acestui tratament. Însă, tu decizi în ce tabără te situezi.
Roata tibetană este recomandată mai ales pentru astigmatism şi atunci când vezi tot felul de “formaţiuni plutitoare” care se deplasează împreună cu privirea. Detalii

ATENȚIE! Orice decizi să urmezi din cele prezentate aici sunt, bineînțeles, pe propria ta răspundere.

Comments