VEZI mai jos și PROGRAMUL manifestărilor prilejuite cu ocazia inaugurării Monumentului Apărătorii orașului Galați


Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, începând cu ora 11,00, la Stirex, va fi inaugurat Monumentul Apărătorii orașului Galați, 7/20 - 9/22 Ianuarie 1918. Evenimentul este dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galați, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri. Detalii în Viața liberă [...]
Pentru un eveniment de o așa amploare, te-ai aștepta (că doar ești într-un oraș european) să vezi o echipă numeroasă și dotată făcând curat în părculețul în care a fost amplasat monumentul amintit. Dar ce să vezi, doi oameni trudeau pe înserat miercuri, 17 ianuarie 2018, dintre care o femeie (!), cărând, pe scuarul de pe strada Brăilei, zăpada și ce mai adunau de prin preajma monumentului nedezvelit încă. Și nu cu roaba, măcar... Ci cu un fel de folie-sac. Și fără mănuși, pe frigul care se resimțea. Nu mai spun că ceea ce strângeau cei doi angajați ai Ecosal ar fi trebuit pus fie într-o remorcă pusă la dispoziție de societatea pentru care lucrează, fie depozitat și luat ulterior cu o mașină. Nu să pândească autoturismele și să traverseze strada în fugă pentru a plasa dintr-o parte în alta ce strângeau de zor, fiind în pericol de a fi călcați. Iar dacă ar fi vrut să folosească semaforul, trecea inaugurarea și ei încă mai aveau de făcut curat pentru a pregăti evenimentul...


Dar poate li s-a dat roabe, mănuși (după cum se poate vedea din video-ul de mai jos, bărbatul având una, dacă nu cumva era din dotarea proprie), dar cei doi muncitori nu au vrut să le folosească. Dar poate că nici nu trebuiau să facă, la acea oră, curat. Poate au ieșit oamenii din simț civic să pregătească acea zonă pentru marele eveniment, în loc să stea acasă și să-și vadă de viață...


CLICK AICI pentru mai multe IMAGINI


Dar iată un filmuleț să îți faci o imagine cu privire la cum pregătesc autoritățile gălățene prin serviciul public de curățenie terenul pentru celebra inaugurare a Monumentului Apărătorii orașului Galați:

Puțină istorie


Potrivit site-ului Alternativa, evenimentul este dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galaţi, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri.
”În acel început de an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pefrontul din Moldova. A fost prima bătalie din secolul XX între Armata Română și unitățile militare ruse trecute în tabăra bolșevicilor.
În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române - marina, trupele terestre, aviația - caz unic pentru o bătălie desfășurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.
În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.
În anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi, propune Primăriei ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris și amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban (zona Stirex)”, se arată într-un comunicat citat de Alternativa.
Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, monumentul a fost demolat în anul 1962.
Consiliul Judeţean Galaţi prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, a finanţat refacerea Monumentului Apărătorii orașului Galați, 7/20 - 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fost Balaban (zona Stirex), se mai arară în comunicat.

PROGRAM


Să revin la inaugurare, iată programul manifestărilor prilejuite cu ocazia inaugurării Monumentului Apărătorii orașului Galați:

11,00 - 11,05 - Întâmpinarea oficialităților şi intonarea Imnului de Stat al României (Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi)
11,05 - 11,10 - Dezvelirea Monumentului Apărătorii oraşului Galaţi;
11,10 - 11,20 - Slujba religioasă;
11,20 - 11,35 - Alocuţiuni referitoare la însemnătatea evenimentelor de la Galați din 7/20-9/22 ianuarie 1918;
11,35 - 11,45 - Decernare plachete, medalii şi insigne omagiale;
11,45 - 11,55 - Scurt recital prezentat de rapsozi populari din Cahul (Republica Moldova);
11,55 - 12,00 - Moment liric susținut de actorul Vlad Vasiliu;
12,00 - 12,20 - Demonstraţii de reconstituire istorico-militară (Asociaţia „Tradiţia Militară” București, Asociaţia Culturală „Tomis” Constanța şi Asociaţia „Deutsches Freikorps” București):  - prezentarea echipamentului, drapelului şi armamentului de epocă;  - mânuiri de armă și ceremonia de depunere a Jurământului Militar conform Regulamentelor din anul 1918;  - scurtă simulare de bătălie;
12,20 - 12,25 - Executarea a trei salve de infanterie şi depunerea buchetelor de flori la Monumentul Apărătorii oraşului Galaţi;
12,25 - 12,45 - Paradă militară.


Ce se întâmplă cu trotuarul din stația de la Teatrul Dramatic [detalii]