Sau casa cu stafii. Așa este cunoscută, printre localnici, clădirea aflată în municipiul Brăila pe strada Ana Aslan la numărul 11.
Casa este un adevărat monument arhitectonic, dar are și o poveste ce continuă să fie spusă după ani și ani.
Casa a fost construită în anul 1900, în stil art-deco, la comanda negustorului grec Nicolachi Mavrocordulas, un bogat exportator de grâne. Povestea spune că Nicolachi Mavrocordulas și-a ucis soția după ce a găsit-o în pat cu un alt bărbat și a zidit-o în casă, iar apoi a plecat în Grecia și nu s-a mai întors. Și, mai târziu, de durere, Nicolachi Mavrocordulas s-ar fi sinucis.
Astfel, românca Voica este în centrul misterioasei povești care învăluie casa, spunându-se că sufletul acesteia este cel care o bântuie. [detalii]
În urma acestei povești nefericite, a rămas impunătoarea casă din centrul Brăilei. De-a lungul vremii, aceasta a adăpostit tot felul de instituții. În prezent, casa este revendicată de o familie de români stabilită în Elveția.
Clădirea apare în lista monumentelor ce fac parte din patrimoniul național sub numele de Casa Jean Troianos, cu toate că ea nu a aparținut armatorului grec Troianos. Dar s-ar fi ajuns aici pentru că cei de la Direcția Cultură ar fi localizat eronat clădirea.
Întâmplarea a devenit subiectul cărții Fiul lui Monte Cristo, scrisă de Theodor Constantin. AFLĂ dând CLICK AICI despre partea ciudată a poveștii Fiul lui Monte Cristo, care ne face să ne gândim că poate legenda negustorului nu este chiar legendă, iar sufletul Voicăi chiar a bântuit conacul. Și poate încă o mai face...
Descopăr Brăila. Abia acum. Deși sunt la doi pași de ea. Dar niciodată nu e prea târziu 😁 Mulțumesc lui Adrian Zăinescu, pentru detaliile din această postare.
Foto Mihai Angheluță, Alternativa
Foto Mihai Angheluță, Alternativa
Comments
Post a Comment
Mesajele care conțin cuvinte obscene, atacuri la persoană, trivialități, jigniri, amenințări, cât și cele vulgare, xenofobe sau rasiste vor fi moderate.