Header Ads

Header ADS

Să nu lăsăm să se șteargă trecutul cu privire la Revoluția din '89


Să nu lăsăm să se șteargă trecutul cu privire la Revoluția din '89. Nu contrar, cum aș putea crede că intenționează autoritățile gălățene, atâta timp cât scrisul de pe frontispiciul Monumentului Eroilor Revoluției începe să nu se mai vadă...


Monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989, situat vizavi de Palatul Prefecturii, a fost construit în 1995 şi are forma unei arcade înaltă de peste 10 metri, în partea superioară având deschidere unghiulară. Este construit din beton armat, placat cu marmură albă. O cruce monumentală din inox domină interiorul arcadei.
Decembrie 1989, la Galaţi. FOTO și câteva DETALII - CLICK AICI

16 gălăţeni şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989


Cei care au luptat şi au murit pentru libertate:

Bejenaru Florin, soldat în termen la UM 01649 din Bucureşti, a decedat pe 22 decembrie 1989 în urma luptelor din Capitală, din zona Televiziunii Române.
Soldatul în termen Băsescu Florin Daniel din Galaţi a murit pe 21 ianuarie 1990 în Unitatea Militară 0193 din Hunedoara.
Budescu Dumitru, muncitor din comuna gălăţeană Oancea, a murit pe 24 decembrie 1989 în satul Movileni călcat de un TAB.
Marian Aurel Chiosea, soldat în termen la UM 01239 Constanţa, a murit pe 2 ianuarie, împuşcat în piept. Familia a refuzat eliberarea certificatului de erou-martir, motivând că nu are nicio certitudine că el ar fi decedat.
Marian Ciobanu, soldat în termen la UM 01291 Turda, din comuna Ceteşti, a murit pe 24 decembrie 1989, ora 6,00, în incinta unităţii lovit de un proiectil, tirul de pe TAB nefiind dirijat.
Florentin Coliba, muncitor în Bucureşti la acea vreme, a fost împuşcat în picior pe 22 decembrie 1989, în Bucureşti, la intrarea principală în fostul CC.  Piciorul i-a fost amputat, a făcut septicemie şi a decedat în ziua de Crăciun la Spitalul Militar.
Costel Crap, soldat în termen la UM 01065 Negoieşti-Prahova, a fost împuşcat în barbă, în Bucureşti, în zona Televiziunii Române. A decedat pe 23 decembrie.
Leonete Crihană, muncitor în Bucureşti, a fost împuşcat pe 24 decembrie 1989, în zona Televiziunii Române.
Tudor-Toma Dobre, student în anul V la Facultatea de Electronică Bucureşti, a  murit în Complexul Studenţesc Belvedere.
Neculai Florea, locotenent la UM 1959 Galaţi, a fost împuşcat cu o rafală de armă automată în incinta unităţii, pe 27 decembrie, ora 21,00.
Marian  Grigoraş, soldat în termen la UM 01831 Bucureşti, a fost împuşcat pe 23 decembrie, în zona MAPN.
Paul Ionaşcu, de profesie muncitor betonist, a fost împuşcat la Bucureşti, în zona Sala Palatului. A murit pe 23 decembrie 1989.
Nelu Mitu, maistru la Turbomecanica Bucuresti, din comuna gălăţeană Bălăbăneşti, a murit pe 21 decembrie 1989 în Piaţa Universităţii, după ce a fost împuşcat în zona abdominală.
Costel Felician Niţă, născut în 1968, muncitor în Galaţi, şi-a găsit sfârşitul pe 5 ianuarie în faţa Poştei Centrale. Cauza morţii: în legătură cu evenimentele de la Revoluţie.
Neculai Penciu, soldat în termen la UM 01731 Timişoara, a murit pe 2 ianuarie 1990 în incinta unităţii.
Silvica Toboş, soldat în termen la UM 01226 Bucureşti, a murit pe 26 decembrie 1989, în dispozitivul de apărare a MAPN. Sursa: adevarul.ro
VEZI foto și informații despre data nașterii - CLICK AICI

(recomandare) The Way Back [trailer] cu surpriza din distribuție, Dragoș Bucur

VEZI mai multe postări cu eticheta Galați [...]

De azi, mă poți susține pecuniar prin platforma PATREON

Niciun comentariu

Mesajele care conțin cuvinte obscene, atacuri la persoană, trivialități, jigniri, amenințări, cât și cele vulgare, xenofobe sau rasiste - deoarece încalcă legea - vor fi moderate.

Un produs Blogger.

POȚI SUSȚINE PROIECTUL DETALII DEPIXELATE: