De exemplu, în Grădina Publică din Brăila. O statuie pe al cărui soclu s-a pus o plăcuță prin care i se atrage atenția că este vorba despre un monument istoric, dar de unde va pleca fără să știe despre ce este vorba. În cazul în care nu este însoțit de ghid ori alt localnic având cultură generală care să cuprindă și informații despre respectiva operă de artă. Sau dacă nu primește informații după ce întreabă în stânga și-n dreapta... Bine, dacă este familiarizat cu căutarea on-line pe telefon sau alte dispozitive mobile, are șanse să afle detalii (*). Dacă nu bifează nicio variantă din cele anterioare, rămâne doar cu amintirea că a văzut un nud de femeie...

...dar și boscheții (care înconjoară opera de artă). De care autoritățile locale, probabil, se folosesc pentru a ascunde degradarea monumentului. Sau poate i-au plasat ca pe un gard de protecție, să nu ajungă toată lumea... să pună mâna.

        

Ce mai poate vedea un turist în Grădina Publică din Brăila. Ceasul (floral) cu limbi. Și de admirat! Deoarece - pe lângă idee (un ceas cu limbi și cifre în această eră) - funcționează!


Voi reveni cu alte chestii care pot fi văzute în Grădina Mare a Brăilei, dar asta după ce voi mai ajunge pe-acolo.


autor Ion Jalea, constănţeanul care a sculptat toată viaţa cu o singură mână [detalii pe Adevărul]