Header Ads

Header ADS

Cum își fac autoritățile gălățene viața ușoară...

Dacă-l lasă-așa, s-au scos...

...doar dacă nu cumva se mai lucrează la monumentul montat astăzi. La intrarea în Galați, dinspre Brăila, în sensul giratoriu, a fost amplasat (miercuri, 9 octombrie 2019) "Sigiliul orașului Galați". (Obiectul de artă urbană supranumit sigiliul lui Petru Rareș, este de fapt primul sigiliu al târgului Galați, ulterior preluat de voievod.) Deși s-a vrut altceva, un model filigranat, s-a ajuns la ceea ce vezi în imagine.

Conform documentaţiei iniţiale, aprobate de aleşii locali, obiectul sculptural trebuia realizat din metal tratat, având o formă filigranată [foto mai jos]. Numai că municipalitatea a trebuit să obţină avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public. Iar aceasta a impus "revenirea proiectului cu macheta în care să se vadă modelarea - plasticitatea sigiliului în spiritul monezilor medievale" [scrie cotidianul gălățean Viața liberă]


În plus, zici că-i deja degradat. Probabil așa au înțeles autoritățile că trebuie să-l facă, să pară vechi, chiar acum descoperit de căutătorii de comori, istorici, arheologi sau de vreun pescar în căutare de râme. Ori au recurs la acest aspect gata ruginit, degradat pentru a nu-și mai bate capul cu îngrijirea lui? 😁 Și să nu li se mai reproșeze, precum în cazul altor monumente din oraș.

”Sigiliul orașului Galați” conform documentaţiei iniţiale [sursa foto, Viața liberă]:


Mai multe din categoria Haz de necaz

Păreri cu privire la noua operă de artă

Lucrarea a stârnit amuzamentul gălățenilor. ”Să îi pună pază, că ajunge la fier vechi” * ”Seamănă cu un gong ruginit. Mă tot uitam în jur să văd unde-s "ciocănelele"” * ”Capac de canalizare” * ”De la distanță, seamănă cu un biscuite”


Prin noua operă de artă, unii sunt de părere că se scoate în evidență faptul că orașul gălățean este unul al peștilor...

”Sigiliul lui Petru Rareș” are pe suprafața sa siluetele stilizate a doi pești, arătând atât ocupaţia principală a aşezării, precum şi continuitatea creştinismului pe aceste meleaguri, peştii fiind însemnul primilor creştini din antichitate. Dar, la vederea peștișorilor, au apărut glumele. Alături de precizări că nu prea mai găsești astfel de vietăți în apele locale, iar cel din cele din piețe sunt în mare parte importate... începi să crezi gura lumii.

”E vorba de "peștii" din oraș?”. ”În sfârșit au și "peștii" icoana lor!”. ”Camere, în apropiere” [dacă nu cumva se făcea referire la cele de supraveghere], cunt câteva reacții de pe internet la aflarea veștii că lucrarea privind sigiliul amintit a fost montată.

”Dacă suntem în sec. 15, ce ați fi dorit să fie?”, mai poate fi citit, printre alte comentarii, pe Facebook.

Pe de altă parte, lumea se întreabă ce scrie pe lucrarea ce reprezintă primul sigiliu al târgului Galați - secolul XV - și de ce nu a fost amplasată în centrul sensului giratoriu. O altă chestie, nici nu s-au sinchisit să curețe... ”Sigiliul orașului Galați”, înainte de a-l monta [detalii-foto]

Foto, de Mihai Angheluță (Alternativa)

Alte imagini cu sigiliul montat miercuri, 9 octombrie 2019. Foto, de Mihai Angheluță (Alternativa).





Niciun comentariu

Mesajele care conțin cuvinte obscene, atacuri la persoană, trivialități, jigniri, amenințări, cât și cele vulgare, xenofobe sau rasiste - deoarece încalcă legea - vor fi moderate.

Un produs Blogger.

POȚI SUSȚINE PROIECTUL DETALII DEPIXELATE: