Header Ads

Header ADS

Așa se întâmplă când nu avem turism adevărat. IMAGINE DE ARHIVĂ cu LOZINCA ”TRĂIASCĂ PCR”

Am aflat din cotidianul gălățean Viața liberă că a mai fost ”ștearsă” o urmă a comunismului. Este vorba despre lozinca ”Trăiască PCR” din Tiglina 3. Aceasta a fost îndepărtată joi, 28 martie 2019, de pe faţada blocului A12 (de pe strada Gheorghe Asachi), unde fusese montată în 1965, odată cu terminarea acestuia [link]

Mesajul era incomplet, lipsindu-i literele P și C. Fiind astfel unul reinterpretabil, Trăiască R(omânia). Mai jos, imagini din 2015. Și o imagine de arhivă.


Iar Comunitatea Curăţăm Galaţiul - pe care, de altfel, o admir pentru implicarea civică prin diferite acțiuni - insistă, după această acțiune. Convinsă că simbolurile şi mesajele comuniste nu au ce căuta în acest oraş european (Galațiul? 😆, doar pe hârtie), face apel la gălăţeni ca, în cazul în care au cunoştinţă despre alte mesaje sau simboluri similare, să li se adreseze, pentru a fi îndepărtate.

Acum, na, dacă acel cadru cu text era un pericol pentru trecători sau pentru blocul respectiv... s-ar fi înțeles implicarea în vederea luării unei măsuri. Dar nicidecum cea extremă, de eliminare.

Lozinca din Epoca de Aur putea fi un punct de atracție pentru turiști. Bine, dacă am fi avut turism adevărat în Galați (locații, pliante, promovare etc.). Când și proprietarii blocului s-ar fi putut alege cu ceva foloase pentru acordul de punere a lozincii într-un circuit turistic 😀


”Simbolurile si mesajele comuniste nu au ce cauta in orasul nostru!
Comunitatea Curatam Galatiul a facut ceea ce autoritatile nu au facut, in 30 de ani.
Relicva comunista de pe strada Gheorghe Asachi, din Tiglina 3, a fost astazi indepartata.
Mesajul, "Traiasca PCR", scris cu litere de metal, fusese montat in 1965, odata cu terminarea blocului A12. 
In 55 de ani doar litera P a cazut, la o furtuna.
In aceasta dimineata, Marian Dumitru si Neculai Plesa, membri ai Comunitatii Curatam Galatiul, cu permisiunea administratiei blocului si cu ajutorul locatarilor, au indepartat mesajul comunist de pe fatada imobilului.
Facem apel la galateni ca, in cazul in care au cunostinta despre alte mesaje sau simboluri similare, sa ni le semnaleze, pentru a le indeparta.
Intelegem ca autoritatile sunt prea ocupate cu intretinerea bordurilor, asa ca suntem noi dispusi sa dam o mana de ajutor.
Impreuna.
Curatam Galatiul”, este postarea de pe Facebook, la care au fost atașate poze de la acțiunea de îndepărtare a lozincii comuniste [link]




Ce să spun, suntem pe drumul cel bun, dacă nu ne deranjează chestii (și nu numai) care ar trebui cu adevărat îndepărtate din viața socială și politică a Galațiului, a României...

Și imaginea de arhivă promisă. Cu mesajul complet al lozincii, din anul 1973. Sursa foto: transira.ro, site pe care se poate vedea și o poză din 2007, când, de asemenea, lipseau cele două litere amintite anterior.

Niciun comentariu

Mesajele care conțin cuvinte obscene, atacuri la persoană, trivialități, jigniri, amenințări, cât și cele vulgare, xenofobe sau rasiste - deoarece încalcă legea - vor fi moderate.

Un produs Blogger.

POȚI SUSȚINE PROIECTUL DETALII DEPIXELATE: